^ NAHORU
  • 1 Naše Základní škola
    Ode dne 1. 9. 1977, kdy byla slavnostně otevřena, prošla naše základní škola významným vývojem a několika důležitými změnami. Jednou z nich je i nedávná změna vzhledu budovy, která oživila celé okolní prostředí. Předlohou pro realizaci nové podoby školy byl návrh, dnes již bývalé žákyně, Kateřiny Sobotkové.
  • 2 Gymnastika
    Patří mezi kroužky, které mají na naší škole dlouholetou tradici. Žákyně prvního stupně, pod vedením trenérek Štroufové a Linhartové, se zde učí baletní a taneční průpravě, a také dokonalému ovládnutí pohybů pro moderní gymnastiku.
  • 3 Lyžařské kurzy
    Mezi velmi oblíbené akce naší školy patří lyžařský kurz, který si klade za cíl nejen naučit žáky základům lyžování, ale také ukázat jim krásu zimních sportů, pohybu na čerstvém horském vzduchu a malebnou přírodu českých hor.
  • 4 Letní tábory
    Vysoce atraktivní akcí pro žáky jsou školou pořádané letní tábory, kde mají žáci možnost poznat některé z učitelů i mimo školní prostředí. Atraktivní lokality, zábavné hry, sportovní vyžití a dobří lidé jsou vždy zárukou nezapomenutelných zážitků z prázdnin.
  • 5 Tenisové kurty
    Škola disponuje kvalitním sportovním zázemím, do kterého jsou zakomponovány i tři tenisové kurty. Mimo možnosti pronájmu pro širokou veřejnost jsou kurty určeny především školním potřebám a každoročně se zde koná turnaj základních škol „O pohár ředitelky školy“.
baner

Fotogalerie školní jídelny

Školní rok 2018/2019

 

Školní rok 2017/2018

27. 8. 2018 - Pohádka

Začátkem května děti 1. stupně četly, ilustrovaly a malovaly pohádky. Měly krásně pohádkově vyzdobené chodby. Tudíž jsme ani my ve školní jídelně nezůstali pozadu. K obědu jsme připravili pohádkové menu. Vodnickou polévku, rýži Čury-mury malé čarodějnice a netopýří kokosový pudink. Dětem chutnalo. Jak by ne, když polévka byla špenátová a rýže - rizoto a to děti milují

27. 8. 2018 - Maková panenka

Což takhle dát si MÁK? Maková panenka s motýlem Emanuelem nás s mákem seznámila na nástěnce a hlavně na talíři. Že mák jsou semínka a že semínka jsou zdravá, víme všichni. Ale že maková obsahují mnoho vápníku, který potřebujeme na stavbu kostí a kloubů, to bylo třeba doplnit. Děti byly spokojené s hlavní makovou nabídkou a kdo mák nerad, dostal halušky.

27. 8. 2018 - Jídelníček dětí

Stává se tradicí, že v červnu si vybraná skupina dětí-žáků, utvoří týdenní jídelníček. Tentokrát jsme vařili dle přání největších dětí z družin. Děti psaly a malovaly jídelníčky s jejich oblíbenými jídly. Všechny jejich návrhy jsme zveřejnili na nástěnce. A jak to dopadlo - podívejme se!

7. 5. 2018 - Ruská kuchyně

V dubnu proběhla na druhém stupni akce Posezení u samovaru. Je jasné, že jsme se snažili přiblížit Rusko i jídlem.
Rusko je obrovská země, našlo by se zde jistě i velké množství receptů. My jsem zůstali u těch známých - ruské zelné polévky, my jsme ochutnali šči, byla moc dobrá.
Pirožky různě plněné, tak jako pelmeně, my jsme si je dali se zakysanou smetanou a slaninkou. A také různé sladké i slané dezerty, u nás byli blinčiky se sladkou ovocnou marmeládou a čaj, opravdu ruský, mohli jsme si jej dát s kapkou smetany.
Tu děti popíjely místo mléka a moc se divily, že to mléko je nějaké divné.

7. 5. 2018 - Mexická kuchyně

V týdnu od 23.dubna jsme začali velké mexické hodování. Jedli a ochutnávali jsme mexické potraviny i jídla. Je jich veliká spousta, proto jsme vybrali ty nejznámější. Náš host nabízel i lahůdky typu Churros, Salsa, Qaucamole, Torttilas, Tapas... Děti měly o akci veliký zájem a chutnalo jim sladké i pikantní.
A "zazděné prase " s brambory bylo milým překvapením pro všechny. Některé děti poprvé ochutnaly avokádo i koriandr,
některé měly zkušenost s krevetkami a pochutnávaly si na nich.
Bylo správně veselo a mexicky horko, také trošku po pálivých papričkách. A to děti bavilo dost.

3. 5. 2018 - Jaro a Velikonoce
Letošní zima končila krutými mrazy, ale my jsme si s dětmi z družiny jaro přivolali přívalem rozkvetlých květů. Děti malovaly, tvořily kaskády květů a těmi jsme vyzdobili jídelnu. 
Úplně rozkvetla. A do těchto květů ještě vstoupily Velikonoce.
Dětem jsme uvařili kuře na paprice (TO NIKDY NEZKLAME) a děti hodovaly a přidávaly si. To byla radost. A po obědě měly možnost prohlédnout si symboly Velikonoc - mazanec, jidáše,
malovaná vajíčka, zelenou větvičku ve váze a moderní vajíčka - štěstí přinášející růžové jednorožce se zlatým rohem.

3. 5. 2018 - Zápis do 1. třídy 2018

Letos, jako vždy, jsme mezi dárky pro budoucí žáčky přidali i dárek sladký.Donuty (koblížky) s čokoládovou polevou s barevným zdobením.

26. 4. 2018 - Rýže a jiné jedlé trávy-lipnicovité,
to byla akce měsíce února - rýži známe všichni, ale že trávou je i kukuřice, proso, bambus, obilí ..., je třeba si připomenout. Proto se na našich talířích zrnka a zrna, či stébla trávy objevila.
Víte co jsou krupicové flameri ? Naše s borůvkami dětem moc chutnaly. A protože akce byla v době hokejových zápasů, děti pomalovanými obličeji fandily a na oběd přišly pěkně zmalované.

26. 4. 2018 - 22.březen 2018 - Světový den vody.
Jelikož voda je zdravý nápoj, potřebujeme ji všichni, je nezbytná pro život a hlavně je akutní potřeba zamýšlet se nad jejím udržením, čistotou, spotřebou a ochranou, připomínali jsme si tento den. CHRAŇME SI VODU - BEZ VODY NEPŘEŽIJE NIKDO ! A pomalu se nás to začíná týkat.

24. 4. 2018 - Lednová rybí hostina

Nejprve děti v družinách namalovaly ryby. Tím se prostor jídelny proměnil ve vodní svět. A poté jsme mohli pozvat všechny na rybí hostinu - polévka pórkový krém s uzeným lososem, lososové burgry s opečenými brambory, dresink z řeckého jogurtu, zeleninový salát s opečenou rybou. A ochutnávka - chutné škvarečky z ryby (ROZHODNĚ ZDRAVĚJŠÍ, NEŽ SLANÉ BRAMBŮRKY). S červenou cibulí dětem moc chutnaly. Než jsem se otočily, byly fuč.

24. 4. 2018 - Ukázka jídel jednoho týdne

Během týden jsme nabídli dětem jídla - viz fotografie. Ovšem, patří k nim ještě švestkové knedlíky z bramborového těsta
sypané tvarohem, maštěné máslem - ty jsme zapomněli nafotit. Pak by pestrost byla ještě větší.

5. 2. 2018 - Ochutnávka Ovoce do škol

V třetím lednovém týdnu proběhla ochutnávka ovoce. Ochutnávku umožnila firma, která posílá jednou týdně ovoce, či zeleninu a také neochucené mléko Kravík všem dětem ke svačině zcela zdarma. Ochutnávka je malý vzdělávací program, kdy každá třída dostane stejnou bedýnku se stejným ovocem a spolu se svými učiteli se seznámí s ovocem(zeleninou) a také jej ochutná. Např. mango, nebo liči pro mnohé děti bylo novinkou a novou chutí s kterou se setkaly snad poprvé.

12. 1. 2018 - Svatý Martin "17"

Každoročně si připomínáme svátek Svatého Martina. Snad proto, že se všichni těšíme na sníh a Martin je příslibem sněhu, snad proto, že je příležitost upéct si drůbež trošku jinak. Letos jsme uvařili bramborové knedlíky s červeným zelím a kuřecí prsíčka pečená a lá kachna na švestkové omáčce.

12. 1. 2018 - Listopadová akce - Kdo je fiškus, dá si citrus.

Aneb - týden s citrusy. Všichni je známe, všichni je jíme. Jsou oblíbené pro svou chuť i nádherné barvy.
Nejzdravější jsou syrové, ale v kuchyni jsou nepostradatelné, k dochucení, k ozdobení, marinování, nektary, džusy atd..., 
k dochucení polévek - mrkvové se zázvorem, rybí, boršče, k výrobě a dochucení salátů, omáček, k výrobě dezertů. My jsme si z nich udělali mandalu zdraví, a opět jsme je představili na nástěnce. Vybírejte si citrusy, ochutnávejte i ty méně známé - vrátí vám to pořádnou dávkou vitamínu C.

12. 1. 2018 - Listopadové vítězství našich Pirátů ve florbalu.

Připravovali jsme občerstvení a fandili, věřili, že přijdou s pohárem a povedlo se! Věřme, že i naše občerstvení je popohnalo k vynikajícímu výsledku.

12. 1. 2018 - Prosincový kurz

Naše paní kuchařky se v prosinci zúčastnili v kuchařském studiu kurzu vaření, kuchařské fígly jim ukazoval MISTR ve svém oboru. Pozvali jsme jej k nám do jídelny. Slíbil účast, možná již v lednu - uděláme si hostinu s hostem.

12. 1. 2018 - Předvánoční pečení vrkočů s pětkami.

Žáci 5.třídy spolu s paní učitelkou Hublovou opět, jako již vícekrát, přišli do naší jídelny upéct rodičům dárek ve formě vrkočů. Již nepotřebovali ani pomoci, práce jim šla od rukou, jako správným pekařům. Vrkoče následně ozdobili a darovali svým rodičům. Škoda, že to s těmito dětmi bylo naposledy.
Poděkovali nám za spolupráci a popřáli krásné Vánoce hudebním programem, který byl super.

12. 1. 2018 - Není řízek jako řízek

Vánoční obdarovávání a akce prosince NENÍ ŘÍZEK,JAKO ŘÍZEK.
Na nástěnce jsme měli Vánoce, připomněli jsme si dny, které je provázejí. Udělali jsme výzdobu - hvězdy a stromečky z již použitých materiálů, protože jsme chtěli dát dárek i přírodě.
A to hlavní, připravili jsme týden s řízkem. Řízek byl úspěšný. Jak klasický-smažený, tak v jiných úpravách-krůtí přírodní, cikánský pečený v alobalu, přírodní máslový. Dětem chutnalo.
A nejen řízky, i polévky. Takže radost oboustranná . 

12. 1. 2018 - Kalkulačka ke svačině.

I poslední den před vánočními prázdninami přišly děti na svačinu. Byly přejedené cukrovinkami a vším možným, hovězí hamburger je zajímal pramálo, protože některé věnovaly pozornost svému školnímu dárku - kalkulačce. Z té měly evidentně radost větší, než ze svačiny. 

2. 11. 2017 - Halloweenské menu

Počínající tradice konce října - halloweenské menu.
Již se stává tradicí, že na konci října přiletí do jídelny duchové,
vždyť to je ten okamžik, kdy se mohou setkat s živými. My je voláme připraveným meníčkem. Zmínka je na nástěnce hlavně o dýních, protože ty k tomuto období patří. A víte jak jsou dobré, dietní a zdravé ...? K obědu byla polévka dýňová s tymiánem a zakysanou smetanou, čínské nudle s kuřecím masem Hokaido - červené papriky, zelené čínské zelí a kedlubny a oranžová dýně daly masu tu správnou chuť. A dezert - jak jinak, než koláč s dýní. 

2. 11. 2017 - Řecká kuchyně

Řecká kuchyně - akce října 2017.
V říjnu u nás již padá listí a blíží se chladné dny. Proto jsme zařadili recepty kuchyně, kde je sluníčko vydatnější. Kuchyně řecké.
Ukázkový stůl i nástěnka seznámily zájemce v kostce s touto zemí. Děti chutnaly, jídlo i pití bylo inspirováno jídlem řeckým.
Dokonce jsme měli hosta, kuchaře, který pomohl tento hektický den uskutečnit. V jídelně je vždy veselo a proto již teď přemýšlíme nad jinou exotickou kuchyní.

2. 11. 2017 - Laskominy z luskoviny

Laskominy z luskoviny - akce září.
Dne 26.9.2017 našly děti ve ŠJ ochutnávku - pomazánky a sladký dezert. Snažíme se neustále připomínat, že do naší kuchyně patří super potravina - luštěniny. S úspěchem děti přijaly fazole i čočku. Čočku nabízíme různou i černou. Tentokrát ochutnávali pomazánky. Fazolovou, cizrnovou, čočkovou. A překvapením byl sladký dezert - fazolové řezy.
Nikdo nepoznal, že jsou z fazolí a chutnaly božsky.
Malá ukázka toho, jak jinak připravit luštěniny a dětem tak nabídnout bílkovinu bez tuků. Samozřejmě ke každé akci patří ukázkový stůl i nástěnka.

2. 11. 2017 - Začátek školního roku

Školní rok v jídelně školy také začíná v září.
Proto jídelna rozkvetla novou výzdobou - květinami z košíčků od muffin.
Také jsme se setkali s novými prvňáčky. Chovali se jako staří známí, polévku slupli s velikou chutí a to není zcela běžné a rajská, kterou jsme uvařili hned 2.zářijový školní den jim také chutnala.
V září startovala dotovaná akce Ovoce do škol. Každé úterý je v bedýnkách připraveno ovoce, či zelenina a 2 x do měsíce i mléko pro všechny děti školy. Doufejme, že tento zdravý doplněk děti snědí a že jim prospěje.

Školní rok 2016/2017

26. 6. 2017 - Krupicová kaše

Malé překvapení. Začátkem června odjely větší děti do ŠvPř. Malým dětem jsme vařily kaši, krupicovou kaši. Ještě nikdy jsme ji nezařadily do jídelníčku, o to větší byla radost, míchaly, olizovaly se a chodily přidávat, s kakaem a rozpuštěným máslíčkem. Asi by výživáři radost neměly, ale pro nás je radost dětí odměnou. Zdravou stravu jim připravíme zase jindy.

26. 6. 2017 - Červnové vitamíny v podobě smoothie

Ochutnávka módní záležitosti - mixované ovoce SMOOTHIE proběhla v červnu 2017. Dostatek čerstvé zeleniny a ovoce bylo inspirací. Díky výkonným mixérům si tak všichni můžeme nadávkovat denní porci vitamínů trochu jinou formou.
Děti se k barevné ochutnávce jen hrnuly. Borůvky, jahody, máta, avocádo, jablko, rebarbora, špenát, kiwi, ale také semínka, jogurt, tvaroh, med a barevné brčko neminul snad nikdo a děti chutnaly a chutnaly. Kdybychom měli velkokuchyňský mixér, mohly bychom takto dávkovat ovoce se zeleninou častěji. Třeba přinese Ježíšek...
Rozhodně stojí za ochutnání. Byl to krásný a chutný den.

26. 6. 2017 - Květnové CRUMBLE

Rychlé, zdravé koláče z ovoce a žmolenky z různých surovin. Pro děti na ochutnávku s informacemi jsme crumble připravily 19. května 2017. Překvapení to bylo milé a také oběd byl pro naše děti milý - pizza. To je v jídelně vždy dost radosti.
Crumble si můžeme upéct jednoduše všichni i doma. Sezona ovoce přichází a mák, oříšky, ovesné vločky, voňavé koření, med, nebo cukr, strouhanku, chia semínka, celozrnnou mouku a podobně jistě doma, nebo v obchodě najdete vždy. 
Tento sypaný koláč je opravdu moc dobrý a hned hotový dobrou chuť !

31. 5. 2017 - Zpět ke kořenům

Tím myslíme, kořenovou zeleninu. Nemusíme o ní hodně vyprávět, jistě jí každý zná a také používá. Trochu jsme ji představili na nástěnce a hlavně vařili. Mrkev, celer, petržel, ředkev a ředkvička, zázvor, batáty, křen, vše čerstvé.
Polévka mrkvo-batátová, vepřové na zázvoru, křenová omáčka, celeračka, salát z řepy, bramborová kaše s batáty... toto se objevilo na jídelníčku.
V týdnu s kořeny také proběhl den s přátelskou školou z Německa (Harmoniefest). Možná by německým hostům udělala větší radost naše česká svíčková, ovšem my jsme chtěli našim dětem trochu představit jídlo německé. A chutnalo - rybí bavorská polévka, opečená bavorská klobáska, pečené brambory, zelí červené i bílé a červená řepa. Dezert - sachr s meruňkovým džemem, čoko polevou a šlehačkou.

4. 4. 2017 - Vernisáž, občerstvení

3.dubna 2017 začala výstava s názvem V 1.třídě minulého století. Jelikož se na této výstavě podílejí paní učitelky z naší školy, pomohly jsme jim chvilku, kdy výstava začne - čili Vernisáží - vylepšit malým občerstvením. Připravily jsme pistáciové muffiny a jednohubky s pomazánkou sýrovou a z tresčích jater. Doufejme, že účastníkům, kteří si jistě zavzpomínají na známé Alenko stůj, auto houká..., nebo na červený slabikář, kde četli o tom, že máma má mísu..., bude malé sousto milé.

4. 4. 2017 - Březnové překvapení - KLOKAN

Poslední den měsíce března jsme vařili pomalu tažené maso Austrálie s bramborovou kaší s pažitkou.
Dětem jsme dali úkol - poznat, až dojedí, jaké maso vlastně jedly-zúčastnily se ankety a uspěly.
Ano, opravdu jsme měli k obědu klokaní maso.
Klokaní maso se cenou rovná našemu hovězímu masu. V kuchyni je všestranně použitelné, je šťavnaté a křehké, je to červené maso,připomínající zvěřinu-srnčí, ovšem na rozdíl od hovězího, vepřového, skopového, ale i kuřecího má méně tuků, více proteinů a minerálů.
My jsme ho připravovali s kořenovou zeleninou, na cibuli s rajským protlakem a žampiony a pěkně pomalu dusili celou noc. Masíčko bylo křehké a měkoučké. AŽ JEJ V OBCHODĚ OBJEVÍTE, URČITĚ SI HO KUPTE. Uděláte dobře chuťovým buňkám, ale i svému zdraví. 

4. 4. 2017 - Masopust 2017

Období mezi Vánocemi a Velikonocemi patří zvláštnímu meziobdobí s odříkáním některého jídla a s přejídáním. Toto jsme dětem přiblížili na nástěnce a tak trochu jsme jim chtěli představit typická jídla známá-slepice na paprice, rajská, řízek, pečeně atd., ale i neznámá šibřinky, jáhelník .Nezapomínejme na staré zvyky. A Masopust je veselý se spoustou masek a muziky. Masopustní náladu připomíná i naše výzdoba-veselí klauni a odcházející paní Zima.

4. 4. 2017 - Není sýr, jako sýr

Milovníkům sýrů není potřeba sýry představovat. Sýr je úžasná potravina, lze jej využít v kuchyni teplé i studené, do pokrmů sladkých i slaných. My jsme sýr použili do řady jídel, do polévky, hlavního chodu, předkrmu i dezertu. Jako vždy aktuální akci doprovází i ochutnávka. Sýry v ochutnávce jsme zvolili jako dipy k čerstvé zelenině. Blíží se období čerstvého ovoce i zeleniny a tato volba je moc dobrá a moc zdravá. Dětem jsme připravili i nástěnku, kde jsme sýry stručně představili. I když sýry by zasloužily daleko větší pozornost a daleko více času.

4. 4. 2017 - Svačiny

Již uběhla první čtvrtina roku - proto Vám nabízíme několik obrázků s ukázkami našich svačin. "Pamlsková vyhláška" platí i pro nás. Doufáme, že snad nehřešíme proti doporučení z vyšších míst. Používáme suroviny s rozumem, aby se děti najedly (i když vyhovět jejich chutím a zvykům je dosti obtížné)a aby jim také svačiny chutnaly,prospěly a neškodily.

6. 2. 2017 - Slunné italské dny v mrazivém lednu

Poslední týden lednový byl ve znamení barevných a voňavých jídel slunné Itálie. Ochutnali jsme těstoviny, rýži, polévky, zeleninu, dezerty - vše dle italských receptů. Všichni jsme si opravdu pochutnávali, jídla byla voňavá od čerstvých bylinek a koření, které skvěle doplňuje veliké množství zeleniny a masa. Kvalitní sýry přidané do jídla přidávají jídlu body. Olivy v ragú neměly chybu a černé fazole v polévce z rajčat byly super. Děti, zvláště ty větší, chodily přidávat se slovy-zvláštní, a dobrá. Rissoto z pravé kulaté rýže s kukuřicí bylo skvělé, vždyť bylo zjemněné máslem a na dračku šly i bezmasé zeleninové lasaně, že tam bylo zeleniny dost, komu to vadí?
Radostný týden skončil s úsměvy na tvářích a my věříme, že za úsměvy nemohla jenom sladká tečka celého týdne - italská zmrzlina.

31. 12. 2016 - Konec roku 2016

Prosinec 2016 pro všechny ve škole byl velice pestrý - Mikuláš a čerti. Dárek k Vánocům v podobě ankety, kde si děti mohly zvolit, zda k obědu pizzu, či hamburger. Zdobení jídelny-hvězda, kam se podíváš. Vánoční trhy s občerstvením - párek v rohlíku a koláčky(skořicové pro štěstí) s čajem příchutí punče. Vánoční menu v podobě smaženého řízku a brambor + 5 druhů salátů na ochutnání. Saláty byly světové - skandinávský s řepou, řecký s jogurtem, česnekem, okurkou a koprem, italský s rybičkami a olivami, moravský, písecký A v neposlední řadě dárek od paní ředitelky, nová červená plata - ta se dětem, zvláště těm malým, dobře nosí a hlavně se jim líbí. Prostě v prosinci se nikdo nenudil. Ale chvilička na setkání a poděkování se našla, když děti přišly zazpívat koledy i do jídelny.
Děkujeme jim a v roce 2017 s Novým rokem začneme všichni novou práci. Tak ať se nám všem daří !

16. 12. 2016 - Voňavé pečení vrkočů

Již třetím rokem k nám přicházejí děti s paní učitelkou Hüblovou, aby rodičům napekly tradiční vánoční vrkoče.
Z jídelny se rázem stane pekárna s mistry pekaři, všichni válejí, motají a kroutí těsto a ukládají ještě syrové vrkoče na plechy.
Každý má ten svůj podepsaný, protože právě ten, je pro maminku a tatínka ten nejpěknější. A když vrkoče z trouby zavoní a zezlátnou, rozeberou si je a nastane ten okamžik, kdy z vrkočů dozdobením vznikne vánoční skvost. A že se letos povedly...no jistě, vždyť již máme praxi. Tak ať přinesou radost a štěstí.

15. 12. 2016 - O medu

V listopadových dnech jsme udělali službu medu. Zaslouží si naší pozornost. Proto jsme chtěli ukázat a také se povedlo, že lze med použít i tam, kde se běžně užívá bílý cukr. Med je zcela jistě lepší volba.
Med v čaji, medem ochucené mléčné nápoje, salátové dresinky, med jako koření na maso, ale i k dochucení polévky, 
do perníku a podobně. Nezbytná prezentace na nástěnce a doporučení - předcházejme si včeličky a včelaře, chraňme tak nejen naše zdraví užíváním včelařských produktů, ale také, a to velikou měrou i naší přírodu.

6. 12. 2016 - Občerstvení pro mladé florbalisty

V tento den se naši mladí florbalisté zúčastnili velkého florbalového turnaje. Aby reprezentace proběhla důstojně a slavnostně, pomáhaly i paní kuchařky. ukázaly sbvé umění i v podobě studených mís. Věřme, že jídla bylo dost a bylo příjemným doplněním tohoto sportovního dne.

28. 11. 2016 - Listopadová ochutnávka

Dne 24. listopadu probíhaly ve škole třídní schůzky. Jelikož mnoho rodičů má důvod školu navštívit, využili jsme této návštěvy a pokusili se obnovit již několik let zapomenutou tradici - ochutnávky zajímavých a něčím zvláštních pokrmů. Tentokráte to byla dýně a cizrna. Ochutnávali jsme pomazánku z dýně a Lučiny sýra a také pomazánku z cizrny. Obě rozhodně nepatří do skupiny NEROZUMNÉ stravy, obě jsou moc dobré a spolu s dobrým pečivem a miskou čerstvého salátu z ovoce, či zeleniny, jsou dobrou volbou pro jedno z denních jídel pro děti i dospělé. Hodí se také co by občerstvení pro případné návštěvy. Takže nejenom zasytí, prospějí, ale i potěší. Příště se opět zastavte, připravíme opět nějakou mlsku.

14. 11. 2016 - Listopadová tradice Svatý Martin

Svatý Martin - protože očekáváme, že přijede na "bílém koni" a potěšíme se prvními sněhovými vločkami a děti se těší především, již tradičně si ho připomínáme. Jeho dobrodiním, ale i kuchařskými recepty, vztahujícími se k tomuto období a přímo k Martinovi. Letos jsme si pochutnali na polévce s dýně a hlavně na pečených kachních stehýnkách, chlupáčích a na červeném zelí s jablíčky a povidly.

3. 11. 2016 - INTERNATIONAL YEAR OF PULSES, aneb 2016 - rok luštěnin

Téma měsíce října 16: INTERNATIONAL YEAR OF PULSES, aneb 2016 - rok luštěnin, aneb luštěniny tradičně i netradičně. Na malé nástěnce můžeme těžko vystihnout obrovský význam luštěnin pro člověka. Jsou tak úžasné, že si zaslouží mít svůj ROK. My jsme do jídelníčku zařadili luštěniny do klasických i moderních jídel. Myslíme si, že luštěniny měly úspěch. Velice překvapil zájem a zvednuté prsty u ochutnávky pasty z cizrny. Hrachová kaše na obrázku není, ale jeden klučík prohlásil, že to bylo nejlepší jídlo na světě. Mnozí by s ním nesouhlasili, ale my jsme radost měli.

3. 11. 2016 - Téma měsíce ZÁŘÍ 16: brukvovité, aneb jedlé listy, květy a stonky

Téma měsíce ZÁŘÍ 16: brukvovité, aneb jedlé listy, květy a stonky.Vývar s kapustou a sýrovým svitkem, gratinovaný květák s brambory, králík s bramborovým knedlíkem a červené zelí zahuštěné bramborem, smažené kapustičky, kvašená zelenina Picles, květáková polévka, kapustové karbanátky s vepřovým masem, brokolicový krém s krutóny, kedlubnový salát s jablky a ořechy, chlebíček s brokolicovou pomazánkou, segedínský guláš, vepřové štěstí-asijské jídlo s hlávkovým zelím, salát z hlávkového zelí s paprikou, kedlubnová polévka, či plněné kedlubny mletým masem s brambory. Zdá se Vám to hodně? Naopak, košťáloviny patří, co do výživové hodnoty, na nejvyšší stupínek mezi zeleninou. Nejvíce bodů získává kapusta hlávková, kadeřavá a brukev. Informace četly děti na nástěnce a ještě připomenutí - výborné z této nesmírně zdravé zeleniny jsou i smoothie. Na uvolnění mysli si umixujte např. brokolici, pomeranč, borůvky a semínka chia.

16. 9. 2016 - Hostina s Karlem IV.

16. září, léta páně 2016 nám uspořádali hostinu kuchaři samotného Karla IV. Kronikáři nás seznámili s gastronomií středověku na nástěnce. Něco z mála toho, co náš největší král jedl a co měl rád, jsme mohli ochutnat. Hostina s Karlem IV. byla vyvrcholením celého Karlova dne. Byl to opravdu labužník. A my mu děkujeme za vše. V neposlední řadě za víno a vinice ale také za švestky, kterým se říká také Karličky, Kadličky, nebo Kadlánky. Pane králi, děkujeme za pozvání.

Školní rok 2015/2016

1. 7. 2016 - Červen v několika barvách

Modrou barvou jsme označili červnové připomenutí pitného režimu - na nástěnce jsme vypíchli význam a kvalitu pro všechny tak samozřejmého a prostého pití.
Žlutou barvou jsme podmalovali velikou školní akci - Fesťáček,
několik fotografií nám jej připomenou.
Barvu červenou jsme přisoudili vzpomínce na švpř v Loučné pod Klínovcem, kam jsme sebou vezli jablíčka. Voňavá a sladká, při sportu byla super doplňkem.
Zelenou barvou jsme se rozloučili s "devítkami" - ty byly také ve švpř a odtud nám poslaly email, kde vyjmenovaly jídla, která by si ještě daly na konec roku. Předaly žezlo následníkům a po prázdninách se již budou stravovat jinde. Ať se jim daří.

6. 6. 2016 - Pěstujeme zeleninu

Pokud bychom chtěli s dětmi spolupracovat na přípravě čerstvé stravy, je tudíž nutné, aby děti také věděly, že nejlepší a nejchutnější je ovoce a zelenina vypěstovaná na našich zahrádkách, ovoněná sluníčkem, vyzrálá a čerstvá. Některé děti znají rozdíly mezi plevelem a třeba ředkvičkou, některé se to učí, jiné vědí, že je třeba rostlinky zalít, nebo k hrášku dát oporu. Doufejme, že s jejich péčí jim rostlinky do prázdnin pěkně dozrají a ony ochutnají, zahrádku si zkultivují a další roky se z ní budou těšit. Hlavně z plodů, které jim zahrádka dá.

6. 6. 2016 - Food revolution day

20. května jsme se přidali k oslavě "Dobrého jídla ve školách", pod záštitou světoznámého Jamieho Olivera. Jde o to, abychom se všichni vrátili k základním, čerstvým surovinám a z nich si připravovali jídlo. Opusťme pohotové potraviny a naučme se spolu radosti z přípravy dobrého jídla. Naše děti si mohly z připravených čerstvých surovin - ovoce a zeleniny zkombinovat svůj salát. Nadšení bylo veliké, příprava svého salátu je bavila, jedly zeleninu, kterou jindy /připravenou v miskách/, míjejí. Škoda, že nemáme chladící vitrínu, z které by takto připravenou zeleninu mohly kombinovat třeba denně. Možná nalezneme sponzora? K tomuto celosvětovému dni vznikl také hudební klip, na kterém se podílely známé osobnosti - viz You Tube Mateřská.com Skutečně zdravá škola.

6. 6. 2016 - Květnové srdce

Skončil květen, měsíc, jehož symbolem je srdce. Děti z družin s velikou radostí malovaly srdíčka a těmi vyzdobily jídelnu. Připomněli jsme si, že srdíčko je symbol lásky a také velice důležitý tělesný orgán, a aby fungoval dobře, je důležité o sebe pečovat, třeba pestrou stravou a pohybem. K obědu byla také srdíčka. Jednou vykrájená z řepy, jednou upečená, co by pistáciový řez a podobně. Všem nám bylo v jídelně mezi srdci fajn.

29. 4. 2016 - Čarodějnice

Na křídlech netopýrů prolétly jídelnou čarodějnice a poté odlétly na svůj rej. V dobrém rozmaru a bez zlých úmyslů pomohly vydat dětem obědy. Nechyběli ani jejich druzi - netopýři, pavouci, krysy a hadi. Ti naplánovali menu a také jej dochutili. Všichni slíbili, až poletí na další Filopajakubskou noc, zastaví se spolu s draky.

27. 4. 2016 - Ochutnávka ovoce a zeleniny "OVOCE DO ŠKOL"

27. dubna 2016 - to byl den, kdy nás firma, poskytující dětem 1. stupně ovoce ke svačinkám, překvapila doprovodným programem a poslala nám bedničky plné rozmanitého ovoce a zeleniny. Děti se spolu se svými učitelkami učily ovoce připravit ke konzumaci a hlavně - ochutnat. Věříme, že byly děti spokojené a všichni spolu jsme dostáli tomu známému - ŠKOLA HROU.

20. 4. 2016 - Tvarohový den

V dubnu se na nástěnce u jídelny objevily informace o tvarohu.
Připomněli jsme si základní a také velice výživnou a zdravou lidskou potravinu. Tvaroh = především bílkovina a vápník. Proto by neměl chybět v jídelníčku dětí a sportovců. No, vlastně by neměl chybět v žádném jídelníčku. Dá se připravit mnoha způsoby. Děti mohly ochutnat sladký tvaroh s kokosem, tvaroh s křenem a také se sýrem Čedar s česnekem. Ten s křenem jim chutnal moc. Také k obědu byl tvaroh - ideální by byly brambory s řeckou omáčkou a hromada zeleniny. My jsme k bramborám s řeckou omáčkou přidali krůtí plátek naložený v tvarohu s česnekem. Dezert byl také tvarohový s jablíčky se skořicí. Příjem bílkovin a vápníku jsme splnili a tak honem na hřiště a do tělocvičny. AŤ SE BÍLKOVINY PROMĚNÍ VE SVALY.

8. 4. 2016 - Den s královnou

Ještě jsme se nestačili rozloučit s největšími svátky křesťanů - s Velikonocemi a již je tu další akce zasluhující pozornost. Ovečky jsme vyměnili za britskou vlajku. A spěchali na setkání.
Anglická královna má výročí a proto jsme se 8. dubna sešli na schůzce v její zemi. Celá škola se proměnila v jásající Anglii a ani v jídelně jsme nemohli zůstat stranou. Kuchařský host, spolu se stálým personálem, připravili meníčko dle zvyků lidí z ostrovů. Jídlo bylo luxusní, bylo ho hodně a veselí bylo ještě více. Blíže se s touto akcí seznamte na našich fotografiích. Prosím, vstupte na oslavu.

23. 3. 2016 - Týden slovenské kuchyně

V týdnu od 7. března jsme zavítali do čarokrásné krajiny a to na Slovensko. Na nástěnce jsme si udělali chuť na slovenská jídla a také na krásné výlety po této zemi. Kuchyně Slovenska je nám blízká a také nám všem chutnala. Nejvíce chutnaly bramborové placky lokše. A dospělým strávníkům, ti již mají vytříbené chutě, chutnala výborná krémová houbová polévka. Úmyslně jsme nezařadili do tohoto týdne halušky se zelím, protože ty dětem vaříme častěji a děti je již znají. Chtěli jsme představit něco trochu jiného. Týden byl veselý a povedený.

26. 2. 2016 - Čokoláda, pokrm bohů

V průběhu dvou únorových týdnů jsem si udělali dobrou náladu dobrou čokoládou. Naším cílem bylo říci dětem, že i čokoládu je dobré umět si vybrat a odměnit se kvalitou. Na nástěnce a stole byly ukázky kakaových bobů a některého poznání okolo dobré čokolády. Je možné ji použít jenom jako doplněk chuti, třeba i do nesladkých jídel- např.do Chilli con Carné. Kvalitní kakao a čokoláda nám neublíží, naopak v rozumném množství může prospět. A že umí vyloudit smích, je patrné u našich dětí.

3. 2. 2016 - Zápisy dětí do 1. tříd

Každoročně se škola nachystá na zápis. Děti připraví drobné dárky, vítají další prvňáčky a z jídelny putuje do tříd tradiční maličké občerstvení. Letos to byly skořicové koblížky. Doufáme, že noví prvnáčkové k nám nastoupí a budou také chodit na obědy.

20. 1. 2016 - Pětky

Poslední lednový týden jsme vařili podle jídelníčku pátých tříd.
Nejprve jsme se sešli a popovídali o stravování. Děti měly přehled a logicky a chytře odpovídaly. Chutí bylo mnoho, ale jídelníček nakonec obsahoval známá, tradiční jídla, kterými děti udělaly radost i všem ostatním. Chtěli bychom tuto akci opakovat každý rok v lednu, aby se stala tradicí školy. Jenom pro pořádek - na nástěnce bližší informace k nahlédnutí nechyběly.

4. 1. 2016 - Hádanka

Co to je - když to vyhodíš, je to bílé...? Vajíčka byla na pořadu ledna. Běžná, všem známá a troufneme si říci i oblíbená a zdravá potravina. Zařadili jsme jí v jednom týdnu do menu a přiznali jsme ji. Samozřejmě nástěnka a stůl poskytla řadu informací o vajíčku spolu s ukázkami a obrázky. A ještě jedna hádanka - hádejte, kterou pomazánku mají děti nejraději?

22. 12. 2015 - Vánoční poděkování

Velikým dojemným překvapením pro nepedagogický personál se stalo pozvání dětí do jednoho kruhu. Děti prvního stupně, spolu se svými učitelkami, si připravily dárečky a nastudovaly pěkné koledy. Tím poděkovaly kuchařkám a uklízečkám za jejich práci. Ženy měly radost z dětí a děti měly radost z radosti žen.

22. 12 2015 - Zvonky

Prosincové zvonění jinak - zvonky zdobily celou školu, děti pekly a zdobily zvonky, které sloužily coby vstup na trhy, které se letos konaly v jídelně. Proto také strom vánoční si samy děti připravily právě tam. Jiné děti pekly vánoční vrkoče a nahlédly tak do technologie školní kuchyně. A již se trhy rozjely. A tam, krom dárků, které si děti připravily k prodeji, se také návštěvníci mohli občerstvit vinnou klobáskou a punčovým dortem. Atmosféra byla úžasná a duch Vánoc připomínalo i betlémské světlo, které se k nám z Betléma dostalo přes Vídeň.

20. 12. 2015 - Pod stromem života

Jako každý rok, tak i v roce 2015 jsme zmínili symboliku a význam Vánoc. Děti i všichni ostatní si mohli na infonástěnce prohlídnout symboly Vánoc a také v jídelně se o vánoční atmosféru postaral stůl se symboly tohoto krásného období.

5. 12. 2015 - Svačina s čerty

Jedna z prosincových svačin patřila čertům. Přišli na chléb se sýrovou pomazánkou s banánem. A protože čerti svádí k čertovinám, krom této svačiny děti hřešily a daly si čokoládového Mikuláše. Zcela určitě se za to na čerty nezlobily.

23. 11. 2015 - Jak jablko změnilo svět

23. 11. 2015 - Svatý Martin

23. 11. 2015 - Moderní zelenina - Dýně

27. 10. 2015 - Užitečné bakterie podruhé - věc - JOGURT

27. 10. 2015 - Přívlastkem října jsou živé bakterie

12. 10. 2015 - Kulaté melouny

12. 10. 2015 - Když jsou v jídelně špagety


Školní rok 2014/2015

29. 05. 2015 - O lilkovitých rostlinách

29. 05. 2015 - Sportovní odpoledne pod Klínovcem

17. 05. 2015 - Pohár 110.výročí národní házené

04. 05. 2015 - 30. duben - Čerodějnický den

04. 05. 2015 - Ovoce do škol

04. 05. 2015 - Duben - Apríl

01. 04. 2015 - Velikonoce

01. 04. 2015 - Co je ideální

01. 04. 2015 - O chlebu

16. 03. 2015 - O výživě s prvňáčky

16. 03. 2015 - Zápis do 1. třídy

16. 03. 2015 - Informace o vzácné surovině - O soli kuchyňské

16. 03. 2015 - Zelí patří k Masopustu

21. 01. 2015 - Červený den s červenou řepou

18. 12. 2014 - Ukázka vánoční tabule

10. 12. 2014 - O čaji i "nečaji"

10. 12. 2014 - Kvašení se sedmičkou

11. 11. 2014 - Halloween ve školní jídelně

20. 10. 2014 - Z pokladů české gastronomie

03. 09. 2014 - Z pohádky do pohádky

EU peníze školám

Paměť národa

Dotační program

Výzva k podání nabídek


Prevence rizikového chování v Ústeckém kraji
www.kr-ustecky.cz

Dotační program

Léčebně-ozdravný pobyt Mořský koník 2018